teologia@lutheran.hu +36 1 469 10 50
teologia@lutheran.hu +36 1 469 10 50

A kutatás története

A nemzetközi kutatócsoport

A Nemzetközi Konfirmációs Kutatás 2007-ben indult hét ország (Ausztria, Dánia, Finnország, Németország, Norvégia, Svédország és Svájc) részvételével.  A kutatás második szakaszára 2012 őszétől 2013 tavaszáig került sor. Bár számos ország jelezte a bekapcsolódási szándékát, a kutatócsoport végül is két országot fogadott el: Magyarországot és Lengyelországot. Így hazánkat két egyház képviseli: a Magyarországi Evangélikus Egyház és  a Magyarországi Református Egyház. A kutatásban való részvétel lehetőséget nyújt arra, hogy  nemzetközi összehasonlításban is áttekintsük, és felmérjük az  aktuális konfirmációi gyakorlatunk  helyzetét és lehetőségeit.

A jelenlegi kutatócsoport tagjai itt tekinthetők meg: 

http://konfirmandenarbeit.eu/en/international-partners/

Korábbi kutatások

A 2007-ben elkezdődött, Friedrich Schweitzer tübingeni gyakorlati teológiai professzor által kezdeményezett nemzetközi konfirmációs kutatás újabb fordulóponthoz érkezett.  2015-ben kerül kiadásra a kutatás második fordulójának tanulmánykötete, melyben a hazai kutatók összegzik azokat az eredményeket, amelyeket a magyarországi kutatás hozott a konfirmáció aktuális kérdéseinek vizsgálatában. 

A részletekről bővebben: 

http://konfirmandenarbeit.eu/en/study-1/

A hazai református, evangélikus és metodista kutatás Lengyelországgal együtt 2012-ben csatlakozott az addig már 10 ország részvételével történő konfirmációs felméréshez.  A felmérés célja volt, hogy hozzásegítse az egyházakat a konfirmációban résztvevők (lelkészek, hitoktatók, konfirmandusok, szülők) a konfirmációhoz való viszonyulásuk mélyebb megértéséhez és elemzéséhez.

A részletekről bővebben:

http://konfirmandenarbeit.eu/en/international-study/