teologia@lutheran.hu +36 1 469 10 50
teologia@lutheran.hu +36 1 469 10 50

Információ lelkészeknek

Információk az i-konf-ról

Youtube-bemutató:

Az alábbi Youtube linken megtekinthető az a videó-bemutató, amely a műhelymunka során bemutatott i-konf eszköz használatot mutatja be. Ez a videó-formátumú bemutató az EHE Nemzetközi Konfirmációs Kutatás oldalán is elérhető mint Youtube link:

Amennyiben két éves a konfirmációi előkészítő:

Örömmel látjuk, milyen sok gyülekezetben működik a két éven át tartó konfirmációi felkészítés. A kutatás megvalósításához azt szeretnénk kérni a két éves felkészítésben érintett gyülekezetektől, hogy ebben a tanévben csak a második évüket végző konfirmandusokkal töltessék ki a kérdőívet. A fiatalok biztosan bele tudják magukat képzelni egy évvel ezelőtti helyzetükbe, és ki tudják így is tölteni az első kérdőívet. A konfirmáció idején már “valós” kitöltés lesz megvalósítható. Ez a megoldás csak erre az évre érvényes, a következő évtől egyéni ütemezésben is tudják majd az i-konf eszközt használni a kollégák.

Ütemezés

  • 2021 augusztus: a kérdőíves kutatásban részt vevő gyülekezetek információt kapnak a kérdőív elérhetőségéről, a kitöltés lehetséges idejéről és módjáról. A kutatás honlapján a a lelkészek és a szülők megtalálják a szükséges információkat és dokumentumokat.
  • 2021 szeptember-október: a kérdőívek első kitöltése 
  • 2022 április-május-június: a kérdőívek második kitöltése
  • 2022 nyár: a kérdőívek feldolgozása, a nemzetközi kutatócsoport tanulmányokat előkészítő munkája
  • 2022 ősz: a kérdőívek használata újabb konfirmandus csoportok számára, opcionális modulok felhasználása,  az i-konf felület önálló gyülekezeti alkalmazása

Adatvédelem

  • Bár a vizsgálat névtelenül zajlik, a magyar jogszabályok értelmében a 14 évnél fiatalabbak megkérdezése esetén a szülők beleegyező nyilatkozata is szükséges a részvételhez. 
  • A kutatásban való részvétel önkéntes, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. A válaszokat és megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azok biztonságáért és titkosságáért a kutatócsoport valamennyi tagja és a kutatás minden résztvevője írásban személyes felelősséget vállal. Az eredményeket csak feldolgozott és összesített formában közöljük úgy, hogy a válaszadók kiléte nem lesz azonosítható. 
  • A konfirmandusok és a gyülekezeti munkatársak személyes kérdőíve névtelen. 
  • Mivel a különböző időszakokban felvett kérdőíveket szeretnénk összehasonlítani, ezért a kérdőívek végén egy azonosító kódot kérünk, amely az egyes személyek által kitöltött kérdőíveken megegyezik. A kitöltők azonosítása azonban ezek révén sem lesz lehetséges. 
  • A gyülekezetekkel való kapcsolattartás érdekében a részt vevő gyülekezetek adatait és elérhetőségeit a kutatás időszakában nyilvántartjuk, azonban nem hozunk nyilvánosságra gyülekezeti adatokat úgy, hogy a válaszadók kilétére következtetni lehessen.